Moj sajt je hakovan! Šta da radim?

Probudite se jednog jutra i zateknete svoj sajt preplavljen linkovima ka “čudnim” sajtovima i hiljade e-mailova poslatih različitim primaocima sa Vašeg domena. Noćna mora svakog vlasnika sajta se obistinila:

Vaš sajt je hakovan.

Pa zašto su baš mene napali?

Možda će Vam se učiniti da je napad na sajt direktno namenjen Vama, ali ovo obično uopšte nije slučaj. Razloga zbog čega je Vaš sajt napadnut može biti mnogo, ali u većini slučajeva namera hakera je pristupanje i promena sadržaja Vašeg sajta, kako bi sa njega slali spam poruke ili kreirali linkove ka svojim stranama radi boljeg rangiranja u pretragama.

Često će hakeri skenirati hiljade sajtova u potrazi za eventualnim sigurnosnim propustima koji se mogu iskoristiti za neovlašćen pristup. Ceo taj proces je automatizovan i u većini slučajeva izveden od strane drugog računara za kojim čak ni ne sedi niko.

Kako da sprečim upade na moj sajt?

Loopia bezbednostNeovlašćeni ulaz na svoj sajt možete sprečiti na sledeći način:

  • Ažurirajte redovno svoj softver, teme, dodatke i dr. Redovna ažuriranja rešavaju potencijalne sigurnosne propuste, koje starije verzije verovatno sadrže.
  • Nikada nemojte koristiti korisničko ime admin na svom sajtu. Admin je često podrazumevani izbor osnovnog korisničkog imena kod instalacija i ukoliko to ne promenite odmah, dali ste polovinu svojih korisničkih podataka hakerima.
  • Obavezno čuvajte i ažurirajte rezervnu kopiju svoj sajta. Loopia kontinuirano kreira rezervne kopije Vašeg sajta, ali je dobro da, za svaki slučaj, i Vi imate ažurnu rezervnu kopiju.
  • Koristite bilo koju proverenu vrstu firewall-a u zavisnosti od tehnike u kojoj je Vaš sajt napravljen. Gotova rešenja postoje i za najpopularnije CMS sisteme. Ovo je relativno jednostavno rešenje koje Vam može spasiti dan (a i sajt).

Šta da radim ukoliko je moj sajt hakovan?

Ukoliko otkrijete da Vam je sajt hakovan, odmah o tome obavestite Vašeg pružaoca hosting usluga, koji će Vam dati uputstvo kako da povratite sadržaj svog sajta. Instrukcije koje dobijete, pratite doslovce, kako bi proces bio uspešan.

Podelite ovu objavu:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loopia podrška je tu da Vam pomogne

Ukoliko Vam je potrebna pomoć, naša podrška je spremna da odgovori na sva pitanja putem telefona, emaila i društvenih mreža.

Kontaktirajte nas