Zašto bi trebalo da brinete o Zelenom hostingu

Loopia zeleni hosting

Internet nam je na mnogo načina olakšao život, i pored brojnih prednosti, on takođe, kao i sva tehnologija, ima i mane. Da li ste znali da, prilično bezazlene aktivnosti, poput slušanja muzike ili gledanja spotova, imaju ogroman uticaj na životnu sredinu? Istraživači tvrde da bi doprinos interneta globalnoj emisiji staklene bašte mogao da bude čak 2,1 – 3,9 odsto – što bi ga stavilo iznad vazduhoplovne industrije (oko dva odsto).

Međutim, tražiti od ljudi da prestanu da koriste internet, nije realno rešenje. Hosting provajderi moraju da budu lideri stvarnih promena unutar industrije. Na kraju krajeva, data centri u kojima čuvaju svoje hostovane veb lokacije su veliki deo problema. Serveri unutar data centara generišu ogromne količine toplote, a veliki sistemi za hlađenje se koriste da bi održavali optimalnu temperature za njihov rad. To zahteva ogromne količine energije – a data centrima često upravlja „prljava“ struja iz fosilnih goriva, kao što su ugalj, nafta i gas.

Rešenje? Zeleni hosting!

Šta je Green Hosting?

Odgovorne kompanije za web hosting okreću se zelenom hostingu kako bi smanjile svoj uticaj na životnu sredinu. U zelenom hostingu, kompanije pokušavaju da pronađu održivije i ekološki prihvatljivije načine za hostovanje web sajtova, a da istovremeno pružaju visokokvalitetne usluge. Jedan od takvih metoda je da se osigura da se data centri napajaju zelenom strujom, odnosno električnom energijom generisanom iz obnovljivih izvora, kao što su vetrenjače ili solarna energija. Korišćenje manje električne energije proizvodi manje emisije ugljenika – čime se značajno smanjuje uticaj na životnu sredinu.


Zašto bi trebalo da odaberem Green Hosting?

Verovatno nećete primetiti veliku razliku u vašim hosting uslugama između kompanije koja koristi zeleni vs. tradicionalni hosting. Međutim, postoji popriličan broj prednosti pri izboru zelenog hostinga. Evo 3 takve prednosti:

Očigledno: Dajete doprinos boljem svetu

Zeleni hosting je, naravno, prilika za vas da smanjite svoj ugljenični otisak. Ali takođe doprinosite održivom i ekološki prihvatljivom digitalnom svetu. Izbor zelenog hostinga pomaže u promovisanju obnovljivih izvora energije i smanjuje emisiju ugljenika iz data centara, što pomaže u borbi sa klimatskim promenama. Doprinos boljem svetu je prilično velika prednost izbora zelenog hostinga, ako pitate nas!

Poboljšavate reputaciju svog brenda

Kada odaberete proverenog zelenog hosting provajdera možete dobiti zelenu hosting značku od Green Web Fondacije. Ova značka se može prikazati na vašem veb sajtu, koji privlači eko-svesne kupce. To pokazuje da ste odgovoran biznis koji želi da zaštiti životnu sredinu. To je jedinstvena prodajna tačka koju možete da koristite u svom marketingu – što može naterati kupce da izaberu vaše poslovanje u odnosu na konkurente. Jednostavno rečeno, zeleni hosting je pametan poslovni izbor!

Ne tako očigledno: Unapređujete performase vašeg sajta

Data centri se često okreću najnovijoj tehnologiji i visokokvalitetnom hardveru kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu. Ovo koristi vašoj veb lokaciji poboljšanjem performansi i pružanjem posetiocima mnogo boljeg korisničkog iskustva. Definitivno je posledica zelenog hostinga, ali je ipak velika prednost!


Šta mogu da uradim da bih smanjio emisije mog veb sajta?

Najočiglednija stvar koju možete da uradite da biste smanjili emisiju vašeg web sajta je prelazak na zelenog hosting provajdera. Ali kako možete da znate da li je hosting provajder zelen ili ne?

  • Dobavljači zelenih hostinga često prikazuju značku koju je obezbedila Green Web Fondacija na svojim veb sajtovima. Zašto ne iskoristite priliku da proverite njihovu ekološku politiku dok ste u tome?
  • Ako ne možete da vidite značku na veb lokaciji, možete da proverite status hosting provajdera pomoću Zelene provere Zelene Web fondacije.
  • Ako ne možete da pronađete dokaze o zelenom hostingu kod trenutnog provajdera, možete da koristite Green Web Directory da biste pronašli novog proverenog dobavljača zelenog hostinga.

Obezbeđivanje da se vaš web sajt napaja zelenom strujom je odličan način da smanjite emisiju vašeg web sajta. Međutim, postoje i druge stvari koje možete da uradite da biste smanjili emisiju ugljenika povezanu sa vašim web sajtom, kao što je čineći vaš web sajt manjim i većim performansama. To je win-win za vaš sajt, vaše posetioce i klimu!

Da li je Loopia Vaš hosting provajder? Sjajne vesti!

Onda se vaš web sajt napaja i zelenim hostingom! Više o našoj politici zaštite životne sredine pročitajte OVDE.

Podelite ovu objavu:

Loopia podrška je tu da Vam pomogne

Ukoliko Vam je potrebna pomoć, naša podrška je spremna da odgovori na sva pitanja putem telefona, emaila i društvenih mreža.

Kontaktirajte nas